Klarnet Kursu
Klarnet Tarihi 19.yüzyılda Chalumeau (Şalümo) adıyla orkestralarda icra edilen bu nefesli saz klarnetin atasıydı. Fransızcadan gelen bu isim nefesli sazların genel adıydı. Aynı yüzyılda Denner adlı çalgı yapım ustası Şalümo’yu geliştirerek bugünkü sisteme doğru ilk adımıatmıştır. 18.yüzyılda keşfedilen enstrümanın orkestraya dâhil edilmesi 1750 yılında olmuştur. 1800’lü yıllarda klarnetin oda orkestralarında yaygınlaşmasında Mozart’ın rolünün büyük olduğu bilinmektedir. 1812’de ParisKonservatuarı’nda öğretim üyesi olan Ivan Müler klarnete farklı mekanikler ekledi. Müller’in 13 tuşlu hale getirdiği enstrüman Denner’in sistemine göre daha karmaşıktı. 1840 yılında ses sistemleri için metal tuş mekanizması flüt ve obua’da olduğu gibi klarnette de kullanılmıştır. Paris Konservatuarı Klarnet bölümü öğretim üyesi Klose Boehm Sistemini klarnete uyguladıktan sonra 1860 yılına kadar enstrüman üzerinde mekanik gelişmeler devam etti. 1900- 1925 yılları arasında klarnet artık radyo ve stüdyo kayıtlarında önemli yer tutmaya başladı. Perde sistemlerinin esas amacı akustiğin daha kaliteli elde edilmesi yönünde idi. Şalümo ile 1600’lerde 1,5 oktav ses genişliğiyle yola çıkan klarnet Mozart’ın konçerto ve Quintetlerinde yumuşak ve koyu sesiyle klasik, caz ve pop orkestralarının vazgeçilmez nefesli sazı olarak bugün konservatuarlarda eğitim metotlarında ve müzik literatüründe yerini almıştır.
Klarinetler, beş parçanın birleşmesinden oluşur, bunlar:
- Kafalık (Bek)
- Fıçı (Barel)
- Üst gövde
- Alt gövde
- Kalak (Pavillon da denir)
Klarinetin gövdesi silindir biçimindedir. Kalak bölümü ise obuanın kalağına oranla daha geniştir. Dikkatlice yontulup biçimlendirilen bu kamış parçası, ağızlık üzerine takılır. Çalıcının nefesi ile titreşime geçirilen kamış, boru içindeki havayı titreşime geçirerek ses elde edilmesini sağlar. Çalıcının sol eli yukarıda, sağ eli ise aşağıda olmak üzere az bir eğimle yere doğru tutulur.
Flüt ve obuada olduğu gibi, klarnetin gövdesinde de ses deliklerini açmaya ve kapatmaya yarayan metal bir mekanizma vardır. 1840 sıralarında "Boehm sistemi" flüte uygulandıktan sonra, Paris konservatuarı öğretim üyesi ve klarnetçi Klosé, bu sistemin klarnete de uygun olduğunu görmüş ve Boehm sistemi klarnete uygulanmıştır. Daha sonra farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından bu sistem geliştirilmiştir.
Klarnet ; Türk Müziğinde olduğu kadar dünya müziklerinde de geçmişe dayalı bir varlık gösterir.Müzik tarihine yüzyıllar önce giren bu enstrüman sol,la,sib,mib ve bas klarnet olarak kendi içinde de farklı akort sistemlerine ayrılmıştır.
Klarnet eğitiminde öncelikle eğitimin hangi yönlü olmasına karar verilmelidir. Batı Müziği Formuyla klarnet icra etmek için sibemol klarnet, Türk Müziği Formuyla icra etmek için sol klarnet eğitimi alınmalıdır.
Türk Müziği icrasında sol klarnet tercih edilmesinin sebebi akort sisteminin Türk Müziği’ne uygun olmasıdır. Günümüz popüler müzik eserlerinin icrasında, hem sol klarnet hem de si bemol klarnet kullanılmaktadır.
Eğitim sürecinde öncelikle öğrenciye tutuş pozisyonları, klarnet perde sistemi çalışmaları ve uzun ses çalışmaları gösterilmektedir. Parmak hızlandırma çalışmalarıyla devam eden eğitim sol klarnet eğitiminde,Türk Müziği Nazariyatı , sibemol klarnet eğitiminde ise klasik batı müziği, jazz armonisi ve teorisi uygulamalı olarak öğretilmektedir.
Eğitim süresince verilen etütlerin tam olarak uygulanması doğrultusunda yaklaşık 2 ay içinde melodiler ve şarkılar çalınmaya başlanabilir.
Her enstrüman eğitiminde olduğu gibi klarnet eğitiminde de enstrüman çalabilme isteği, sabır ve ders haricinde yapılacak etütler başarılı olabilmeniz için en önemli unsurlardır.
Klarnet derslerimiz, birebir-özel ders olarak verilmektedir.
Derslerimiz ile ilgili detaylı bilgi için 0 312 2843443 numaralı telefondan SERENAT Müzik Kursu öğrenci işlerimize ulaşabilirsiniz.
